Aktualności

Dowiedz się, co u nas słychać.
08.06.2020

Z nieukrywaną radością informujemy, iż w ramach współpracy ZP PRW z Katedrą Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Wydziale Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, powstały dwie prace inżynierskie! Obie dotyczą cydrów.

Tematy prac to: „Porównanie ogólnej zawartości polifenoli w wybranych cydrach” oraz „Wiedza konsumentów na temat cydrów i analiza spożycia tych napojów”. Powstały  pod kierownictwem dr Sylwii Bonin.

Prezes ZP PRW – Magdalena Zielińska – odbyła kilka spotkań ze studentami na temat regulacji prawnych obejmujących produkcję cydrów w Polsce oraz stanu rynku cydru na świecie i w Polsce. Nasze firmy członkowskie przekazały zaś cydry do badań.

Obecnie trwają prace nad kolejną pracą – tym razem magisterską. Cieszymy się bardzo i trzymamy kciuki!

Wróć do aktualności

© 2019 Polska Rada Winiarstwa. Wszelkie prawa zastrzeżone