Sierpień w Polsce nosi miano miesiąca trzeźwości. To dobra okazja, by przyjrzeć się nieco bliżej tematowi konsumpcji alkoholu i rozprawić się z mitami. Członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa apelują przede wszystkim o zachowanie umiaru, rozwagę i kulturę. Bo „alkohol jest dla ludzi”, lecz to słynne zdanie należałoby zawsze dokańczać słowami „dorosłych i odpowiedzialnych”.
Lato i wakacje to dla wielu osób upragniony czas wyjazdów urlopowych, opalania, ale też grillowania. Któż z nas nie marzył zimą o soczystej karkówce z rusztu albo o aromatycznym ziemniaku? Popularność tej formy przyrządzania potraw nie dziwi – dania są smaczne, szybkie i często nie wymagają użycia tłuszczu. Do tego wspólne grillowanie na świeżym powietrzu świetnie integruje, ma swój urok i stanowi duże pole do popisów kulinarnych. A co podać gościom, by ucztowaniu nadać elegancki i oryginalny charakter? O to zapytaliśmy ekspertów ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
W pierwszej połowie czerwca Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa gościł Komitet Wykonawczy AICV (L'Association des Industries des Cidres et Vins de fruits de l'U.E), organizacji zrzeszającej producentów cydrów i win owocowych krajów Unii Europejskiej. Wizyta związana była z przyjęciem ZP PRW w poczet członków AICV oraz rozszerzeniem zakresu działań na forum międzynarodowym. To bardzo ważne wydarzenie, które dało możliwość zaprezentowania polskiej branży winiarskiej partnerom z całej Europy. Co więcej, Związek za cel postawił sobie wykorzystanie spotkania do prezentacji i promocji polskiego sadownictwa.
Sezon letni w branży winiarskiej od kilku lat należał do dwóch kategorii - cydrów i lekkich win musujących. W zeszłym roku cydr zanotował spadek dynamiki wzrostu sprzedaży, na prowadzenie wysunęło się natomiast prosecco. Z czego wynikała ta zmiana? Eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa prognozują jak będzie kształtował się rynek na przestrzeni kilku najbliższych miesięcy i zdradzają jakie nowości produktowe pojawią się na półkach sklepowych.

Wino na wesele - jakie wybrać?

poniedziałek, 24 kwiecień 2017 09:37
Wraz z rozkwitem wiosny, rozpoczyna się wysoki sezon ślubny. Organizacja tego wyjątkowego dnia spędza sen z powiek prawie każdej Parze Młodej. Suknia, garnitur, fryzury, makijaż, rezerwacja sali, oprawa muzyczna przyjęcia, wybór menu i alkoholu - to zdecydowanie najważniejsze punkty na weselnej liście „to do”. Eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa radzą jakie wino wybrać na przyjęcie ślubne, tak by zadowolić różne gusta i wpasować się w charakter uroczystości.
W naszej opinii utrzymanie systemu oznaczania wina znakami akcyzy daje gwarancję szczelności rynku i bezpieczeństwa konsumentów. – mówi Jerzy Kwaśniewski, prezes ZP PRW – Członkowie naszej organizacji ryzyko rozwoju szarej strefy na skutek likwidacji banderolowania oceniają jako bardzo wysokie. Są to doświadczone przedsiębiorstwa, które znają rynek, analizują go i funkcjonują na nim od lat.
W dniach 19-21 marca 2017, w Düsseldorfie, odbyły się Międzynarodowe Targi Win i Alkoholi ProWein 2017. Była to już 23. edycja targów, które od lat wyznaczają trendy w branży winiarskiej i są platformą dającą wystawcom i odwiedzającym okazję, by degustować wina z całego świata. Polskę reprezentowali m.in. członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Firmy: Bartex, Jantoń, Henkell Polska oraz Mazurskie Miody zorganizowały własne stoiska.

Czerwone wino od serca dla serca

poniedziałek, 27 luty 2017 13:05
To nieodłączny element romantycznej kolacji we dwoje, nic więc dziwnego, że jego sprzedaż wzrasta w lutym, w okresie święta zakochanych. Jak żaden inny trunek, wyjątkowo kojarzy się z miłością i namiętnością. Warto jednak pamiętać, że czerwone wino sprzyja także zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jednak aby odczuć dobroczynne działanie trunku, trzeba przestrzegać zasady umiaru – przypominają eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Nadmiar nie tylko nie pomoże, ale i zniweczy dobroczynne działanie wina.

Czas podsumowań i planów

wtorek, 07 luty 2017 11:26
Branża winiarska, tradycyjnie już na początku roku, podsumowuje ostatnie, niezwykle intensywne miesiące ubiegłego roku i planuje kolejne kroki. Jak mówią przedstawiciele Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, niezbędne jest podążanie za obecnymi trendami rynkowymi, jakimi są ekologia, innowacje i premiumizacja.

ZP Polska Rada Winiarstwa podsumowuje rok 2016

czwartek, 05 styczeń 2017 08:07
Nawiązanie relacji z Europejskim Stowarzyszeniem Cydrów i Win Owocowych (The European Cider & Fruit Wine Association - AICV) - międzynarodową organizacją aktywnie lobbującą w instytucjach UE w sprawach ważnych dla branży winiarskiej, przeprowadzenie ogólnopolskich badań opinii społecznej dotyczących promocji i sprzedaży alkoholu, a także pozyskanie nowych Członków – to tylko niektóre z sukcesów ZP Polskiej Rady Winiarstwa w minionym już roku.

martini