Grzańce mają potencjał

Monday, 29 October 2018 12:14
Gdy za oknem wiatr, deszcz i temperatury bliskie 0 stopni Celsjusza, to znak, że nastał czas grzańców. Badania potwierdzają, że to właśnie w okresie jesienno – zimowym, a zwłaszcza w grudniu, trunki rozgrzewające sprzedają się najlepiej. Trudno już wyobrazić sobie bez nich świąteczne spotkanie w gronie znajomych czy udany kulig. Wina grzane to kategoria o wielkim potencjale, która konsekwentnie się rozwija – przyznają producenci grzańców, członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. I zapewniają, że w tej sprawie nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa.

Nowoczesna ZP Polska Rada Winiarstwa

Monday, 01 October 2018 20:58
Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa (ZP PRW) zrzesza wiodące firmy w Polsce będące producentami, importerami i dystrybutorami wina i napojów winiarskich. Rebranding Rady był podyktowany potrzebą dostosowania warstwy komunikacji wizualnej do zmian zachodzących zarówno w strukturach organizacji, jak i na rynku. Unowocześnienie przy jednoczesnym zachowaniu charakteru poważnej instytucji eksperckiej – to główne przesłanki, które posłużyły do stworzenia nowego logotypu i pozostałych elementów wizerunkowych.

Co z tym cydrem?

Tuesday, 18 September 2018 15:29
Mógłby to być nasz flagowy trunek, bo to Polska w końcu jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej (w tym roku może być to nawet 5 mln ton!), a na świecie, po Chinach i USA, zajmujemy trzecie miejsce. Cydr - lekki, jabłkowy trunek, idealny wprost na lato, tak popularny od lat we Francji i Wielkiej Brytanii, z roku na rok zdobywa coraz więcej miłośników także w Polsce. Ale – jak mówią producenci zrzeszeni w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa- ograniczenia prawne skutecznie wstrzymują rozwój tej kategorii w naszym kraju.

Upalne lato winem płynące

Wednesday, 29 August 2018 13:46
Tegoroczna fala upałów zaskoczyła i ożywiła dyskusje na temat ocieplenia klimatu. Jak te, utrzymujące się wyjątkowo długo, wysokie temperatury wpłynęły na sprzedaż napojów winiarskich? Cydry, Prosecco a może … szampany brokatowe? Które z nich cieszyły się największą popularnością? Choć na finalne podsumowania dotyczące całego lata jeszcze za wcześnie, pierwsze wnioski mają już producenci i dystrybutorzy zrzeszeni w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Klątwa „jabola”

Thursday, 02 August 2018 10:17
Polskie napoje winiarskie powoli wychodzą z cienia. Dzięki zmianom w strukturze spożycia napojów alkoholowych w Polsce, już nie tylko piwo i wódka, ale i wina oraz inne napoje winiarskie na dobre zagościły na naszych stołach. Jednak zgodnie z dobrze znanym powiedzeniem „cudze chwalicie, swego nie znacie” – rodzime wina owocowe i inne fermentowane napoje winiarskie nie cieszą się w oczach rodaków należytym prestiżem i uznaniem. W dalszym ciągu pokutuje przekonanie, że dobre, jakościowe wino jest winem gronowym, a importowane piwo o smaku jabłka jest na pewno smaczniejsze niż polski cydr.
Polska to jeden z głównych producentów win owocowych w Europie. I – w opinii Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa – to właśnie my powinniśmy zawalczyć o jednolitą, europejską definicję tego trunku. O podjęcie inicjatywy w tej sprawie ZP PRW zwrócił się już do Ministerstwa Finansów.

Noc Muzeów w winiarni Jantoń

Friday, 11 May 2018 12:32
Czas: 19 maja, godzina 18.00. Miejsce: Firma Jantoń w Dobroniu. Cel: zgłębienie tajników produkcji winiarskiej. Program: wycieczka po zakładzie produkcyjnym, gdzie będzie można zapoznać się z technologią produkcji wina na skalę przemysłową, a także prezentacja tradycyjnej metody produkcji cydru musującego metodą „szampańską”. Tak będzie wyglądała Noc Muzeów w firmie Jantoń. Pierwsza w historii!

Dobre wino - fakty i mity

Thursday, 12 April 2018 07:42
Co to znaczy „dobre wino”? Czy „dobre wino” musi być drogie? Czy coraz bardziej popularne nakrętki oznaczają gorsze jakościowo trunki? W końcu, czy wina butelkowane w Polsce to alkohol gorszej jakości? I co z nie cieszącą się dobrą sławą siarką? Fakty potwierdzają, a z mitami dotyczącymi napojów winiarskich rozprawiają się eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

EKO trend w branży winiarskiej

Wednesday, 28 February 2018 11:46
Trendy „eko” i „bio” zataczają coraz szersze kręgi. Ekologiczne chusteczki dla niemowląt, samochody czy organiczna bawełna, z której szyje się ubrania do sieciówek, to tylko niektóre przykłady jak wielka jest skala tego zjawiska. Moda nie ominęła również branży winiarskiej. Z danych za rok 2017 wynika, że ekologiczne wina gronowe nie są jeszcze produkowane w Polsce. Na rynku dostępne są natomiast polskie wina owocowe i cydr bio. Wraz z ZP PRW przyglądamy się nieco bliżej temu zjawisku.

ZP PRW podsumowuje 2017 rok

Tuesday, 06 February 2018 13:49
Początek Nowego Roku skłania do bilansów i zestawień. Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, wraz z kilkoma swoimi firmami członkowskimi, cofnął się do minionych miesięcy i pokusił się o podsumowanie 2017 r. Co się w branży udało a co okazało się porażką? Pod jakim kątem był to rok przełomowy? Na te i inne pytanie odpowiadają ZP PRW, Jantoń oraz Henkell Polska & Co.

Bartex Dom Wina Henkel Jantoń lemag Mazurskie miody Martini Warwin ardagh