W dniach 5-6 września we Frankfurcie po raz drugi w historii odbyło się Global Cider Forum. W wydarzeniu uczestniczyło ok. 150 osób z całego świata – począwszy od producentów, dostawców, przez podmioty biorące udział w badaniach naukowych nad cydrem, aż po handlowców. Konferencja zorganizowana została przez AICV, europejską organizację reprezentującą producentów cydrów i win owocowych, której członkiem jest ZP PRW.
Celem Global Cider Forum jest analiza badań rynkowych, porównanie sytuacji w poszczególnych krajach (z uwzględnieniem rozbieżności wymagań prawnych) oraz wymiana doświadczeń na temat nowych trendów marketingowych.
Temat wart jest uwagi – światowy rynek cydru ma się wyśmienicie i odnotowuje najbardziej spektakularne wzrosty na dzisiejszym rynku alkoholowym. Zgodnie z analizami Allied Market Research, do 2023 roku możemy spodziewać się w skali globalnej wzrostu 6,1 % rok do roku. Prognozy mówią, że w 2023 wartość rynku cydru osiągnie 16,252 mln $.
Global Cider Forum otworzyła i objęła swoim patronatem Julia Kloeckner – minister rolnictwa i polityki żywnościowej Niemiec, a udział w nim wziął również Volker Bouffier, premier Hesji – stolicy niemieckiego „Apfelwein”.