140 uczestników wzięło udział w pierwszym Global Cider Forum, które odbyło się we Frankfurcie. Prelegenci i słuchacze przybyli na to spotkanie z 17 krajów. ZP PRW reprezentował polskich producentów.
Mówiono o stanie i perspektywach rynku cydru w poszczególnych krajach, przedstawiano badania trendów konsumenckich. Poruszono kwestie dostępności surowców do produkcji cydrów oraz prawnych aspektów produkcji. W gronie prelegentów znaleźli się Kevin Baker reprezentujący brytyjską firmę Global Data, Johannes Dorn z Rheingold Institute, Fiona Curtin – Global Business Development Manager firmy Heineken, Dr Jörg Krämer – Główny Ekonomista Commerzbank oraz przedstawiciele organizacji reprezentujących producentów cydrów Chin oraz USA.
W przerwach wykładów uczestnicy podejmowali dyskusje i wymieniali doświadczenia. Mieli okazję degustować cydry z różnych krajów europejskich. W związku z brakiem jednolitej definicji i rozbieżnością w przepisach poszczególnych krajów, różnorodność oferowanych produktów była ogromna.
Rynek cydrów jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków branży napojów. Cydry są popularne głównie w Europie Zachodniej, jednak największy wzrost ich sprzedaży odnotowuje się w Europie Wschodniej, Australii, Chinach, USA oraz Afryce Południowej.