W Amsterdamie zakończyła się właśnie 10. edycja World Bulk Wine Exhibition – ważnego wydarzenia przyciągającego producentów wina i importerów, którzy sprowadzają do swoich krajów wino luzem.
Rynek win butelkowanych poza miejscem wytworzenia, a bliżej konsumpcji, rozwija się. Jak podaje Forbes (za WBWE’s Bulk Wine Club) stanowi on około 40% całego eksportowanego wina. Jedynie w pierwszym kwartale 2018 r. ilość wina wysyłanego luzem zwiększyła się o 4,5%, a pod względem wartości wzrosła o 9,4%.
ZP PRW i importerzy od kilku lat walczą z mitami na temat jakości win rozlewanych w Polsce. Zwracają uwagę, że taka forma transportu ma szereg zalet. Po pierwsze – redukcja kosztu przewozu wina w szkle istotnie wpływa na jego cenę. Po drugie – ogranicza to emisję dwutlenku węgla do atmosfery nawet o 40%.
Badania naukowe wskazują dodatkowo, że transport w masie, ze względu na mniejsze wahana temperatury, jest bezpieczniejszy dla utrzymania jakości wina.
Zachęcamy do zgłębienia tematu i lektury informacji prasowej „Butelkowanie win w Polsce to szansa dla klienta”.Zapraszamy do zapoznania się z nią w zakładce „Media”.