Media

Prowadzimy systematyczne działania komunikacyjne.
Zapoznaj się z naszymi informacjami prasowymi.
23.12.2016

Bąbelkowy zawrót głowy

Coco Chanel mawiała, “Szampana piję tylko przy dwóch okazjach: gdy jestem zakochana i gdy… nie jestem.” Nie ma na lepszej pory niż Święta, Sylwester i karnawał by uzbroić się w solidny zapas win musujących, szampanów i cieszyć się ich nadzwyczajnym urokiem przez cały rok. Ale czym tak naprawdę jest  Szampan?  Co z Prossecco, Asti, Sektami, i Cavą? Jak wybrać idealny właśnie dla nas napój z bąbelkami? Eksperci Polskiej Rady Winiarstwa wyjaśniają i doradzają.

Spośród całej palety bąbelków, możemy wybierać, testować, zachwycać się smakiem, tak by w końcu  odnaleźć idealną dla siebie opcję. Dostępność butelek win musujących jest teraz ogromna, pamiętajmy jednak, że nie to, co dużo kosztuje, a to co dobrze smakuje powinno być naszym podstawowym kryterium wyboru. Każdy z entuzjastów wina ma swoje indywidualne odczucie przyjemności smaku, koncentracji i profilu aromatów, kwasowości, perlistości i poziomu słodyczy. Każdy więc ma szansę, zaopatrzyć się w skrojoną na miarę upodobań i gustów, kolekcję win.

Warto pamiętać, iż podstawową zasadą czerpania przyjemności z raczenia się musującym trunkiem jest podanie go we właściwej temperaturze. Koniecznie mocno schłodzone. Każde bowiem bąbelki podane zbyt ciepłe utracą swoją urodę, aromat, żywiołowość, staną się nudne, mniej zadziorne i mniej wesołe. A o radość z picia bąbelków przecież nam chodzi. Czym różnią się poszczególne gatunki win?

Mówiąc o szampanie myślimy o Szampanii – regionie północno-wschodniej Francji, gdzie już w czasie epoki gallo-romańskiej zaczęto uprawiać winogrona. Wyłącznie butelki powstające w Szampanii, według metody wtórnej fermentacji, mają prawo nazywać się Szampanami. Takie prawo obowiązuje od 1911 roku. Z powodu swego nieokiełznanego charakteru wina te były nazywane diabelskimi.  Innymi winami musującymi powstałymi metodą szampańską są Cava, Crémant, część Sekt’ów i Franciacorta. Niektóre z nich śmiało mogą konkurować z szampanami, choć każdy gatunek ma swój niepowtarzalny charakter.

Cava na przykład od lat święci triumfy, zachwyca wspaniałą budową i koncentracją aromatów. Stanowi często tańszą, co wcale nie oznacza gorszą, alternatywę do szampana. Aż 95% klasycznych butelek produkowane jest w regionie Penedès hiszpańskiej Katalonii. Do produkcji Cava najczęściej używane są odmiany winorośli: Macabeo, Xarel.lo i Parellada, Chardonnay i Pinot Noir. Cava różowa może powstawać ze szczepów: Trepat, Garnacha Tinta, Monastrell i Pinot Noir.

Prosecco to z kolei niezwykle przyjemne, aromatyczne, lekkie, pieniste, świeże i pięknie pachnące wina. Powstają metodą produkcji win musujących zbiornikową, zwana też metodą Martinottiego-Charmata. Biją rekordy popularności, dzięki swojemu łagodnemu,  pełnemu wdzięku i subtelności charakterowi. Proces wytwarzania wina musującego w zamkniętych kadziach, w których przebiega fermentacja wtórna z dodatkiem drożdży zazwyczaj trwa od dwóch do czterech tygodni. Nazwa Prosecco  wywodzi się od białej odmiany winogron, powszechnie uprawianej w północno-wschodnich Włoszech, zastrzeżona jest jednak do apelacji ściśle kontrolowanego pochodzenia. Oznacza to, że ten sam szczep rosnący wszędzie poza nią, nazywany będzie Glera.

Na etykietach Prosecco, ale i innych typowo włoskich win możemy spotkać określenie spumante – oznaczające wina musujące, oraz frizzante – półmusujące. 

Drugie ze słynnych włoskich win robionych metodą Martinottiego-Charmata powstaje w okolicach Asti włoskiego Piemontu. W Moscato d’Asti fermentacja przerywana jest odpowiednio wcześnie, by uzyskać wino słodsze, o niższej zawartości alkoholu i nieco mniej musujące. Wdzięczne, świeże i radosne, z jedynym w swoim rodzaju aromatem winogron odmiany Moscato.

Wina musujące są idealne na każdy nastrój, każdą porę, odświętną chwilę, i zwykły dzień. Życzmy więc sobie bąbelków na cały rok. Niech nastrój Świąt trwa długo i perli się wszystkimi rodzajami ulubionych musujących etykiet.

Wróć do mediów

© 2019 Polska Rada Winiarstwa. Wszelkie prawa zastrzeżone