Media

Prowadzimy systematyczne działania komunikacyjne.
Zapoznaj się z naszymi informacjami prasowymi.
28.02.2018

EKO trend w branży winiarskiej

Trendy „eko” i „bio” zataczają coraz szersze kręgi. Ekologiczne chusteczki dla niemowląt, samochody czy organiczna bawełna, z której szyje się ubrania do sieciówek, to tylko niektóre przykłady jak wielka jest skala tego zjawiska. Moda nie ominęła również branży winiarskiej. Z danych za rok 2017 wynika, że ekologiczne wina gronowe nie są jeszcze produkowane w Polsce. Na rynku dostępne są natomiast polskie wina owocowe i cydr bio. Wraz z ZP PRW przyglądamy się nieco bliżej temu zjawisku.

Winiarstwo ekologiczne rozwija zgodnie z trendami w bardzo szybkim tempie. Wina eko stanowią aktualnie już 4-5% światowego rynku wina. Przy czym niemal 90% areału certyfikowanych winnic znajduje się na terenie Europy. Krajem szczycącym się największą powierzchnią ekologicznych upraw jest Hiszpania, tuż za nią plasują się Francja i Włochy” – mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Z danych za rok 2017 wynika, że ekologiczne wina gronowe nie są jeszcze produkowane w Polsce. Na rynku dostępne są natomiast polskie wina owocowe i cydr bio. Rynek bio stanowi ok. 0,6% polskiego rynku żywnościowego, podczas gdy w Niemczech, będących w tej dziedzinie liderem, to niemal 10%.

Każde wino, a zasadniczo każdy produkt spożywczy, sprzedawany na terenie UE jako „ekologiczny”, musi spełnić szereg wymagań formalnych. Rozporządzenia unijne regulują produkcję ekologiczną i jej oznakowanie, a w poszczególnych krajach działa urzędowy system certyfikacji i kontroli. Produkcja żywności ekologicznej (w tym wina) jest objęta specjalnym systemem. W Polsce bezpośrednie kontrole u rolników, producentów i importerów żywności ekologicznej prowadzą prywatne jednostki kontrolne, a nadzór nad nimi sprawują organy państwowe.

Droga do uzyskania wina ekologicznego zaczyna się już od sadzonki rośliny winorośli – w przypadku wina gronowego lub odpowiednio innych owoców – w przypadku owocowego. Sadzonki muszą pochodzić z certyfikowanego źródła.

Następnie uprawa prowadzona jest w sposób ściśle określony restrykcyjnymi przepisami. Nie stosuje się np. nawozów azotowych, a nawozy mineralne – w ograniczonym zakresie, żyzność gleby jest zwiększana jedynie ekologicznymi metodami, absolutnie wyklucza się stosowanie GMO. Bardzo istotne jest, by wszelkie stosowane techniki uprawy nie zanieczyszczały środowiska.

Jedynie z tak wyprodukowanych owoców może powstać wino ekologiczne. Przepisy unijne ściśle określają zbiór praktyk i substancji dodatkowych dopuszczonych w produkcji wina ekologicznego. Na etykiecie wina znajduje się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej, której podlega producent. Znając ten numer, można stwierdzić, przez którą jednostkę certyfikującą dany produkt był kontrolowany. Obowiązkowo umieszcza się również następujący znak określony przez Komisję Europejską:

Trend prozdrowotny zdecydowanie zyskuje na znaczeniu. Konsumenci coraz częściej poszukują produktów eko i bio, które odnaleźć można w rosnącej części punktów detalicznych. W odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku firma Henkell & Co. Polska, będąc liderem w kategorii prosecco, wprowadziła innowacyjny dla kategorii wariant – Mionetto Prosecco Biologico.

Gwarancją jakości bio jest system certyfikacji, który obejmuje zarówno piwnice Mionetto jak i samą firmę Henkell & Co. Polska. Winogrona szczepu glera, pochodzące z certyfikowanych upraw, poddawane są procesowi fermentacji, w wyniku której otrzymywane jest „vino biologico”. Stosowany system kontroli jest niezwykle restrykcyjny i dotyczy każdej partii produkcyjnej. Dla każdej partii produkcyjnej piwnice Mionetto zobowiązane są wykazać pochodzenie winogron z uprawy organicznej wraz z certyfikacją biologiczną surowców używanych w procesie drugiej fermentacji. Certyfikacji podlega też sposób magazynowania i dystrybuowania. Również produkcja opakowania (butelka, etykieta) odbywa się z wykorzystaniem materiałów uzyskiwanych w procesie recyclingu.

W Polsce nie ma na razie winiarni produkujących gronowe wina ekologiczne. Na rynku można za to znaleźć polskie ekologiczne wino aroniowe Aronica. O dobroczynnych właściwościach aronii nikogo przekonywać nie trzeba. To nasza rodzima specjalność i owoc, mający zalet jak mało który. Jako dowód wystarczy wymienić kilka najważniejszych – bogate źródło przeciwutleniaczy i cennych witamin, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy.  Uprawa owoców aronii, produkcja soku i wina prowadzona jest pod nadzorem akredytowanej instytucji.

 „Aronica – wielokrotnie nagradzane ekologiczne wino z aronii, to nasz flagowy produkt bio. Dotychczas wyroby winiarskie eko były głównie eksportowane, m.in. do Niemiec czy Japonii. Obecnie rozbudowujemy dystrybucję również w Polsce. Klienci pozytywnie oceniają bogaty smak i aromat produktów Aronica, co przekłada się na ich rosnące spożycie. W ubiegłym roku zanotowaliśmy wzrost sprzedaży Aronica o niemal 80% rok do roku. Z tego względu uważamy rynek win eko za obiecujący. Produkty bio są droższe, ale świadomy konsument akceptuje różnicę w cenie” – mówi Maciej Malewicz, Dyrektor Działu Marketingu i Członek Zarządu – Jantoń S.A.

 Winiarski rynek Bio rozwija się i ma przed sobą bardzo dobre perspektywy. Rosnące zainteresowanie produkcją wyrobów ekologicznych odczuwają firmy dystrybuujące drożdże i preparaty stosowane w czasie procesów technologicznych.„Jako firma LeMag nie zajmujemy się bezpośrednio produkcją win i wyrobów winiarskich. Zauważyliśmy jednak ostatnio zapotrzebowanie na drożdże i inne produkty do produkcji wina z certyfikatami bio. W związku z powyższym, aby zaspokoić zapotrzebowanie rynku, powiększyliśmy naszą ofertę o produkty bio” – mówi Tomasz Wojtkowski z firmy LeMag będącej wiodącym dostawcą drożdży winiarskich w Polsce.

Mamy zatem ekologiczne prosecco, eko wino aroniowe Aronica a nawet drożdże bio. Aż prosi się jeszcze o eko cydr! Tu honoru broni firma Warwin S.A., która w 2017 r. wprowadziła na rynek pierwszy polski cydr bio. Produkt w 100% z ekologicznych polskich jabłek, bez stosowania pestycydów i sztucznych nawozów. Można? Można!

Wróć do mediów

© 2020 Polska Rada Winiarstwa. Wszelkie prawa zastrzeżone