Media

Prowadzimy systematyczne działania komunikacyjne.
Zapoznaj się z naszymi informacjami prasowymi.
24.04.2017

Wino na wesele – jakie wybrać?

Wraz z rozkwitem wiosny, rozpoczyna się wysoki sezon ślubny. Organizacja tego wyjątkowego dnia spędza sen z powiek prawie każdej Parze Młodej. Suknia, garnitur, fryzury, makijaż, rezerwacja sali, oprawa muzyczna przyjęcia, wybór menu i alkoholu – to zdecydowanie najważniejsze punkty na weselnej liście „to do”. Eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa radzą jakie wino wybrać na przyjęcie ślubne, tak by zadowolić różne gusta i wpasować się w charakter uroczystości.

Dawniej na weselach królowała przede wszystkim wódka. Dziś, gdy kultura picia alkoholu przeszła niemałą metamorfozę, coraz częściej wybierane są lżejsze trunki – wina, cydry czy orzeźwiające drinki. Potwierdza to Anna Kalinowska, Przewodnicząca Rady Głównej ZP PRW, Członek Zarządu, Dyrektor ds. Produkcji i Inwestycji Henkell & Co. Polska: „Wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa i rosnącym tempem życia zaobserwować można skłonność konsumentów do celebrowania wyjątkowych okoliczności, do których z pewnością zaliczyć można uroczystości weselne. Przygotowywane z dużym wyprzedzeniem, wymagają najczęściej szczególnej oprawy, którą współtworzą serwowane w trakcie uroczystości alkohole”.

Na okoliczność eleganckiego aperitifu Henkell & Co. Polska proponuje, w zależności od indywidualnych preferencji konsumentów, wytworne, niemieckie wino musujące (sekt) Henkell Trocken lub urzekające świeżością – włoskie Mionetto Prosecco.

W charakterze wina serwowanego w trakcie uroczystego posiłku idealnie sprawdzi się natomiast linia win I heart znakomicie wpisująca się swą stylistyką w klimat ceremonii weselnej. Niezależnie od prostej i czytelnej nazwy dodatkowym atutem win I heart jest łatwość ich identyfikacji poprzez szczep, z którego pochodzą. Znajdziemy wśród nich zatem:
I heart z królewskiego szczepu Chardonnay (I heart Chardonnay), subtelnie cytrusowe Pinot Grigio (I heart Pinot Grigio), jedwabiste I heart Merlot, pikantne i aromatyczne I heart Shiraz czy przyjemnie orzeźwiające, różowe I heart Rose.

Z kolei firma Bartex proponuje Parom Młodym różne wina, w zależności od pory roku,
w której odbywa się wesele. „Dużym zainteresowaniem cieszą się zarówno wina mołdawskie, francuskie czy też włoskie. W porze zimowej bardzo często polecamy wina szczepu Chardonnay, np. z serii Kazayak. W porze letniej natomiast najchętniej wybierane są lżejsze wina szczepu Sauvignon Blanc, np. z serii J.P Chenet. Ponadto klienci najcześciej wybierają wina czerwone oraz białe. W okresie zimowym wina czerwone przewyższają ilością wina białe, latem jest odwrotnie. W dużej mierze wybierane są wina półsłodkie oraz półwytrawne. Uważam, iż jest to dobre rozwiązanie, ponieważ wino wytrawne nie będzie odpowiadało osobie pijącej tylko wina słodkie i odwrotnie” – zdradza Artur Dudek – Referent do spraw handlu Sklepu Firmowego Bacchus – Firmy Bartex.

Kiedy mamy już nakreśloną sprawę wyboru rodzaju wina na przyjęcie, warto zastanowić się nad jego ilością. Standardowym przelicznikiem jest 0,25-0,35 litra na osobę, w proporcjach pół na pół, czyli wino białe i czerwone (białe, wedle życzenia, można zastąpić różowym). Pamiętajmy przy tym, żeby wybierać raczej wina półsłodkie lub półwytrawne. Taki kompromis pozwoli nam wpasować się w gust większej części gości.

A co w sytuacji, kiedy jako goście weselni chcemy podarować butelkę wina w formie prezentu? „W naszym sklepie klienci kupujący wino w prezencie Młodej Parze zazwyczaj wybierają wina z górnej półki, np. wina izraelskie z serii Tishbi bądź wina portugalskie z serii Porto Cruz” – mówi Artur Dudek – Referent do spraw handlu Sklepu Firmowego Bacchus – Firmy Bartex.

Odpowiedni wybór alkoholu na przyjęciu ślubnym to sprawa wręcz honorowa i znana od zarania dziejów – wystarczy wspomnieć przypowieść biblijną o Cudzie w Kanie Galilejskiej. Nie od dziś bowiem wiadomo, że liczy się nie ilość, lecz jakość. Dlatego tak ważny jest dobór odpowiednich napitków – odpowiednio wyselekcjonowanych i dobranych do weselnego menu. Wówczas alkohol pełni rolę nie tylko użytkową, ale w elegancki sposób dopełnia tzw. „tradycyjne polskie wesele”.

Wróć do mediów

© 2020 Polska Rada Winiarstwa. Wszelkie prawa zastrzeżone