Aktualności

Dowiedz się, co u nas słychać.
14.11.2019

Oświadczenie ZP PRW

W związku z licznymi wypowiedziami medialnymi* Pana Roberta Ogóra, Prezesa firmy Ambra S.A., czujemy się w obowiązku złożyć wyjaśnienia odnośnie informacji w nich zawartych, mogących wprowadzić w błąd konsumentów oraz opinię publiczną.  

KRYTYKA BRAKU DEFINICJI

  • Prezes Robert Ogór twierdzi, że w Polsce brakuje definicji wina owocowego opartego o świeży surowiec. Taka definicja istnieje – to wino owocowe markowe. Może być ono  wytwarzane jedynie z owoców lub moszczów owocowych (art. 3 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina).

KRYTYKA  STOSOWANIA KONCENTRATU

  • Produkcja wina owocowego (jak i cydru) na bazie  koncentratów (soków zagęszczonych) jest powszechnie stosowana w krajach Unii Europejskiej. Ogólna definicja wina owocowego -przyjęta przez AICV (europejska organizacja producentów cydrów i win owocowych) wskazuje, że może ono powstawać  z  owoców, soku lub soku odtworzonego z koncentratu.
  • Polska jest światowym liderem produkcji koncentratu jabłkowego i głównym eksporterem tego produktu. Zakaz stosowania koncentratu jabłkowego do produkcji winiarskiej w tej sytuacji byłby nieracjonalny i  sprzeczny z rachunkiem ekonomicznym, szczególnie, że Polska byłaby jedynym krajem, który by taki zakaz wprowadził.
  • Warto podkreślić, że polskie przepisy produkcyjne obowiązujące branżę winiarską są jednymi z najbardziej restrykcyjnych w Unii Europejskiej. Dla przedsiębiorstw zrzeszonych w Polskiej Radzie Winiarstwa jakość produktów jest priorytetem, więc w trakcie prac nad ostatnimi  wersjami ustawy,  firmy  te wnioskowały o to, by tworzone regulacje były jak najbardziej precyzyjne, zapewniły uporządkowanie rynku winiarskiego i produkcję wyrobów odpowiedniej jakości.
  •  Pragniemy nadmienić, iż istotna część produktów firmy Ambra to masowo wytwarzane wina owocowe np. linia Dorato. Ponadto wiele wyrobów z oferty firmy Ambra bazuje na koncentracie winogronowym, m.in. produkty należące do marek Fresco, Cin&Cin, MichelAngelo. Ukazujące się wypowiedzi medialne  mogą wprowadzać w błąd konsumentów i co znamienne – zbiegają się w czasie z kampanią związaną z wprowadzeniem na rynek  nowego produktu.
  • Należy zauważyć, że segment  win owocowych wysokiej jakości  rozwija się w Polsce.  Są one wytwarzane  od wielu lat przez kilku producentów i wprowadzane na rynek polski oraz z powodzeniem eksportowane.      

              

Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa**

*m.in. artykuł pt. „Małpki z wódką to za mało”, Gazeta Wyborcza, 24.10.2019 r.;
„Nowy rząd: biznes liczy na dobrą zmianę”, Rzeczpospolita, 6.10.2019 r.;
„Roztocze polską Toskanią. Wina z porzeczek wcale nie gorsze”, www.dziennikwschodni.pl, 23.09.2019 r.

** Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa to organizacja, której jednym ze statutowych celów jest wpływanie na kształt rozwiązań prawnych i własnych regulacji branżowych w kierunku wyznaczania i skutecznego egzekwowania jak najwyższych standardów jakościowych wyrobów oferowanych polskim konsumentom. Polscy konsumenci mogą się czuć bezpiecznie, chociażby z uwagi na to, że chroni ich najbardziej restrykcyjna w UE ustawa winiarska.

Wróć do aktualności

© 2019 Polska Rada Winiarstwa. Wszelkie prawa zastrzeżone