Dobre wino - fakty i mity

czwartek, 12 kwiecień 2018 07:42
Co to znaczy „dobre wino”? Czy „dobre wino” musi być drogie? Czy coraz bardziej popularne nakrętki oznaczają gorsze jakościowo trunki? W końcu, czy wina butelkowane w Polsce to alkohol gorszej jakości? I co z nie cieszącą się dobrą sławą siarką? Fakty potwierdzają, a z mitami dotyczącymi napojów winiarskich rozprawiają się eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

EKO trend w branży winiarskiej

środa, 28 luty 2018 11:46
Trendy „eko” i „bio” zataczają coraz szersze kręgi. Ekologiczne chusteczki dla niemowląt, samochody czy organiczna bawełna, z której szyje się ubrania do sieciówek, to tylko niektóre przykłady jak wielka jest skala tego zjawiska. Moda nie ominęła również branży winiarskiej. Z danych za rok 2017 wynika, że ekologiczne wina gronowe nie są jeszcze produkowane w Polsce. Na rynku dostępne są natomiast polskie wina owocowe i cydr bio. Wraz z ZP PRW przyglądamy się nieco bliżej temu zjawisku. „Winiarstwo ekologiczne rozwija zgodnie z trendami w bardzo szybkim tempie. Wina eko stanowią aktualnie już 4-5% światowego rynku wina. Przy czym niemal 90% areału certyfikowanych winnic znajduje się na terenie Europy. Krajem szczycącym się największą powierzchnią ekologicznych upraw jest Hiszpania, tuż za nią plasują się Francja i Włochy” - mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Z danych za rok 2017 wynika, że ekologiczne wina gronowe nie są jeszcze produkowane w Polsce. Na rynku dostępne są natomiast polskie wina owocowe i cydr bio. Rynek bio stanowi ok. 0,6% polskiego rynku żywnościowego, podczas gdy w Niemczech, będących w tej dziedzinie liderem, to niemal 10%. Każde wino, a zasadniczo każdy produkt spożywczy, sprzedawany na terenie UE jako „ekologiczny”, musi spełnić szereg wymagań formalnych. Rozporządzenia…

ZP PRW podsumowuje 2017 rok

wtorek, 06 luty 2018 13:49
Początek Nowego Roku skłania do bilansów i zestawień. Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, wraz z kilkoma swoimi firmami członkowskimi, cofnął się do minionych miesięcy i pokusił się o podsumowanie 2017 r. Co się w branży udało a co okazało się porażką? Pod jakim kątem był to rok przełomowy? Na te i inne pytanie odpowiadają ZP PRW, Jantoń oraz Henkell Polska & Co. Miniony rok w ZP PRW przyniósł duże zmiany. Prezesem organizacji została Magdalena Zielińska, dotychczas pełniąca funkcję Dyrektora Biura. Rok 2017 to czas pełen nowych wyzwań i sukcesów. Najważniejszym wydarzeniem było bez wątpienia wstąpienie Związku do struktur AICV. Dzięki temu Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa stał się ważnym partnerem w międzynarodowej dyskusji na rynku cydrów i win owocowych. W czerwcu Związek gościł przedstawicieli organizacji AICV i największych producentów cydru i win owocowych w Europie. Podjęto wtedy istotne dla Polski tematy problemów klasyfikacji wyrobów w nomenklaturze scalonej. Pokazano gościom potencjał polskich zakładów winiarskich i potęgę rodzimego sadownictwa, co zostało przyjęte z dużym zainteresowaniem i uznaniem przybyłych. ZP PRW brał także aktywny udział w dyskusji na temat obowiązku banderolowania win. „Zdecydowanie opowiadamy się za jego utrzymanie. Wydarzenia, o których głośno było w ostatnich dniach – zatrzymanie trzech transportów wina bez znaków…

Branża winiarska z nadzieją wita rok 2018

wtorek, 16 styczeń 2018 11:14
Nowy Rok napawa nadzieją, skłania do snucia planów i wytyczania celów. W branży winiarskiej ogromne nadzieje pokładane są w pracach niedawno powołanego Zespołu ds. Rozwoju Sektora Winiarskiego w Polsce oraz obietnicy premiera Mateusza Morawieckiego odnośnie likwidacji podatku akcyzowego na cydr. Jak duże ma to znaczenie dla branży winiarskiej? Na co jeszcze liczy branża i przed jakimi wyzwaniami stoi? Na te i inne pytania odpowiadają członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Polacy nie gęsi i swój grzaniec mają!

poniedziałek, 04 grudzień 2017 11:53
Grzaniec, glühwein, glögg - okres jesienno-zimowy, a w szczególności okołoświąteczny, to bez wątpienia czas alkoholi grzanych. Przyjemnie ciepłe i rozgrzewające - ratują przemarznięty organizm, zapobiegają przeziębieniom i dodają uroku wieczorom w domowym zaciszu. Nie dziwi więc, że wina i miody pitne w wersji grzańców z roku na rok cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa zwraca przy tym uwagę na ważne branżowe przejęcie. Firma Jantoń stała się właścicielem największej marki na rynku - Grzańca Galicyjskiego. Przyjrzyjmy się zatem nieco bliżej polskiemu rynkowi win grzanych.
 Polacy niewątpliwie kochają „bąbelki”. Członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa twierdzą zgodnie - minione lato było złotym okresem dla lekkich win musujących. Spożywane jako aperitif, nie tylko „od święta”, podbiły podniebienia i serca Polaków, notując znaczny wzrost konsumpcji. Nowością na polskim rynku były wina musujące z dodatkiem soku owocowego oraz wina bezalkoholowe, wpisujące się w szeroko pojęty trend wellness i potrzebę bycia w ciągłym zasięgu.

Polska, kraj cydrem płynący?

piątek, 06 październik 2017 10:05
Cydry to jeden z najszybciej rozwijających się rynków branży napojowej na świecie. Polska zaś jest trzecim, po Chinach i USA, producentem jabłek. W związku z powyższym wydaje się, że cydry powinny być naszą narodową specjalnością. W 2013 roku, kiedy zaczęto je produkować w Polsce, analitycy wskazywali, że w perspektywie kilku lat produkcja osiągnie nawet 60 mln l rocznie. W 2016 roku dynamiczny wzrost kategorii cydrów jednak wyhamował. 4 października premier Mateusz Morawiecki przedstawił propozycję Ministerstwa Finansów, która pobudzi rynek. Ministerstwo chce zrezygnować z podatku akcyzowego na cydry i znieść obowiązek banderolowania. Branża winiarska z entuzjazmem przyjęła tę wiadomość. Zaznacza jednak, że zmiany przepisów powinny zostać wyważone tak, by skorzystali na nich polscy sadownicy i producenci, a nie głównie zagraniczne koncerny importujące cydry do naszego kraju. Akcyza i banderole nie są jednak jedynymi problemami, z którymi borykają się producenci. Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa zwraca uwagę na pozostałe czynniki hamujące rozwój kategorii i w sprawie kolejnych zmian zwraca się do Ministra Rolnictwa.
Sierpień w Polsce nosi miano miesiąca trzeźwości. To dobra okazja, by przyjrzeć się nieco bliżej tematowi konsumpcji alkoholu i rozprawić się z mitami. Członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa apelują przede wszystkim o zachowanie umiaru, rozwagę i kulturę. Bo „alkohol jest dla ludzi”, lecz to słynne zdanie należałoby zawsze dokańczać słowami „dorosłych i odpowiedzialnych”.
Lato i wakacje to dla wielu osób upragniony czas wyjazdów urlopowych, opalania, ale też grillowania. Któż z nas nie marzył zimą o soczystej karkówce z rusztu albo o aromatycznym ziemniaku? Popularność tej formy przyrządzania potraw nie dziwi – dania są smaczne, szybkie i często nie wymagają użycia tłuszczu. Do tego wspólne grillowanie na świeżym powietrzu świetnie integruje, ma swój urok i stanowi duże pole do popisów kulinarnych. A co podać gościom, by ucztowaniu nadać elegancki i oryginalny charakter? O to zapytaliśmy ekspertów ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
W pierwszej połowie czerwca Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa gościł Komitet Wykonawczy AICV (L'Association des Industries des Cidres et Vins de fruits de l'U.E), organizacji zrzeszającej producentów cydrów i win owocowych krajów Unii Europejskiej. Wizyta związana była z przyjęciem ZP PRW w poczet członków AICV oraz rozszerzeniem zakresu działań na forum międzynarodowym. To bardzo ważne wydarzenie, które dało możliwość zaprezentowania polskiej branży winiarskiej partnerom z całej Europy. Co więcej, Związek za cel postawił sobie wykorzystanie spotkania do prezentacji i promocji polskiego sadownictwa.

Bartex Dom Wina Henkel Jantoń lemag Mazurskie miody Martini Warwin ardagh