Branża winiarska z nadzieją wita rok 2018

wtorek, 16 styczeń 2018 11:14
Nowy Rok napawa nadzieją, skłania do snucia planów i wytyczania celów. W branży winiarskiej ogromne nadzieje pokładane są w pracach niedawno powołanego Zespołu ds. Rozwoju Sektora Winiarskiego w Polsce oraz obietnicy premiera Mateusza Morawieckiego odnośnie likwidacji podatku akcyzowego na cydr. Jak duże ma to znaczenie dla branży winiarskiej? Na co jeszcze liczy branża i przed jakimi wyzwaniami stoi? Na te i inne pytania odpowiadają członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Polacy nie gęsi i swój grzaniec mają!

poniedziałek, 04 grudzień 2017 11:53
Grzaniec, glühwein, glögg - okres jesienno-zimowy, a w szczególności okołoświąteczny, to bez wątpienia czas alkoholi grzanych. Przyjemnie ciepłe i rozgrzewające - ratują przemarznięty organizm, zapobiegają przeziębieniom i dodają uroku wieczorom w domowym zaciszu. Nie dziwi więc, że wina i miody pitne w wersji grzańców z roku na rok cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa zwraca przy tym uwagę na ważne branżowe przejęcie. Firma Jantoń stała się właścicielem największej marki na rynku - Grzańca Galicyjskiego. Przyjrzyjmy się zatem nieco bliżej polskiemu rynkowi win grzanych.
Polacy niewątpliwie kochają „bąbelki”. Członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa twierdzą zgodnie - minione lato było złotym okresem dla lekkich win musujących. Spożywane jako aperitif, nie tylko „od święta”, podbiły podniebienia i serca Polaków, notując znaczny wzrost konsumpcji. Nowością na polskim rynku były wina musujące z dodatkiem soku owocowego oraz wina bezalkoholowe, wpisujące się w szeroko pojęty trend wellness i potrzebę bycia w ciągłym zasięgu.

Polska, kraj cydrem płynący?

piątek, 06 październik 2017 10:05
Cydry to jeden z najszybciej rozwijających się rynków branży napojowej na świecie. Polska zaś jest trzecim, po Chinach i USA, producentem jabłek. W związku z powyższym wydaje się, że cydry powinny być naszą narodową specjalnością. W 2013 roku, kiedy zaczęto je produkować w Polsce, analitycy wskazywali, że w perspektywie kilku lat produkcja osiągnie nawet 60 mln l rocznie. W 2016 roku dynamiczny wzrost kategorii cydrów jednak wyhamował. 4 października premier Mateusz Morawiecki przedstawił propozycję Ministerstwa Finansów, która pobudzi rynek. Ministerstwo chce zrezygnować z podatku akcyzowego na cydry i znieść obowiązek banderolowania. Branża winiarska z entuzjazmem przyjęła tę wiadomość. Zaznacza jednak, że zmiany przepisów powinny zostać wyważone tak, by skorzystali na nich polscy sadownicy i producenci, a nie głównie zagraniczne koncerny importujące cydry do naszego kraju. Akcyza i banderole nie są jednak jedynymi problemami, z którymi borykają się producenci. Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa zwraca uwagę na pozostałe czynniki hamujące rozwój kategorii i w sprawie kolejnych zmian zwraca się do Ministra Rolnictwa.
Sierpień w Polsce nosi miano miesiąca trzeźwości. To dobra okazja, by przyjrzeć się nieco bliżej tematowi konsumpcji alkoholu i rozprawić się z mitami. Członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa apelują przede wszystkim o zachowanie umiaru, rozwagę i kulturę. Bo „alkohol jest dla ludzi”, lecz to słynne zdanie należałoby zawsze dokańczać słowami „dorosłych i odpowiedzialnych”.
Lato i wakacje to dla wielu osób upragniony czas wyjazdów urlopowych, opalania, ale też grillowania. Któż z nas nie marzył zimą o soczystej karkówce z rusztu albo o aromatycznym ziemniaku? Popularność tej formy przyrządzania potraw nie dziwi – dania są smaczne, szybkie i często nie wymagają użycia tłuszczu. Do tego wspólne grillowanie na świeżym powietrzu świetnie integruje, ma swój urok i stanowi duże pole do popisów kulinarnych. A co podać gościom, by ucztowaniu nadać elegancki i oryginalny charakter? O to zapytaliśmy ekspertów ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
W pierwszej połowie czerwca Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa gościł Komitet Wykonawczy AICV (L'Association des Industries des Cidres et Vins de fruits de l'U.E), organizacji zrzeszającej producentów cydrów i win owocowych krajów Unii Europejskiej. Wizyta związana była z przyjęciem ZP PRW w poczet członków AICV oraz rozszerzeniem zakresu działań na forum międzynarodowym. To bardzo ważne wydarzenie, które dało możliwość zaprezentowania polskiej branży winiarskiej partnerom z całej Europy. Co więcej, Związek za cel postawił sobie wykorzystanie spotkania do prezentacji i promocji polskiego sadownictwa.
Sezon letni w branży winiarskiej od kilku lat należał do dwóch kategorii - cydrów i lekkich win musujących. W zeszłym roku cydr zanotował spadek dynamiki wzrostu sprzedaży, na prowadzenie wysunęło się natomiast prosecco. Z czego wynikała ta zmiana? Eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa prognozują jak będzie kształtował się rynek na przestrzeni kilku najbliższych miesięcy i zdradzają jakie nowości produktowe pojawią się na półkach sklepowych.

Wino na wesele - jakie wybrać?

poniedziałek, 24 kwiecień 2017 09:37
Wraz z rozkwitem wiosny, rozpoczyna się wysoki sezon ślubny. Organizacja tego wyjątkowego dnia spędza sen z powiek prawie każdej Parze Młodej. Suknia, garnitur, fryzury, makijaż, rezerwacja sali, oprawa muzyczna przyjęcia, wybór menu i alkoholu - to zdecydowanie najważniejsze punkty na weselnej liście „to do”. Eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa radzą jakie wino wybrać na przyjęcie ślubne, tak by zadowolić różne gusta i wpasować się w charakter uroczystości.
W naszej opinii utrzymanie systemu oznaczania wina znakami akcyzy daje gwarancję szczelności rynku i bezpieczeństwa konsumentów. – mówi Jerzy Kwaśniewski, prezes ZP PRW – Członkowie naszej organizacji ryzyko rozwoju szarej strefy na skutek likwidacji banderolowania oceniają jako bardzo wysokie. Są to doświadczone przedsiębiorstwa, które znają rynek, analizują go i funkcjonują na nim od lat.

Bartex Dom Wina Henkel Jantoń lemag Mazurskie miody Martini Warwin ardagh