Co z tym cydrem?

wtorek, 18 wrzesień 2018 15:29
Mógłby to być nasz flagowy trunek, bo to Polska w końcu jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej (w tym roku może być to nawet 5 mln ton!), a na świecie, po Chinach i USA, zajmujemy trzecie miejsce. Cydr - lekki, jabłkowy trunek, idealny wprost na lato, tak popularny od lat w Anglii i Wielkiej Brytanii, z roku na rok zdobywa coraz więcej miłośników także w Polsce. Ale – jak mówią producenci zrzeszeni w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa- ograniczenia prawne skutecznie wstrzymują rozwój tej kategorii w naszym kraju.

Upalne lato winem płynące

środa, 29 sierpień 2018 13:46
Tegoroczna fala upałów zaskoczyła i ożywiła dyskusje na temat ocieplenia klimatu. Jak te, utrzymujące się wyjątkowo długo, wysokie temperatury wpłynęły na sprzedaż napojów winiarskich? Cydry, Prosecco a może … szampany brokatowe? Które z nich cieszyły się największą popularnością? Choć na finalne podsumowania dotyczące całego lata jeszcze za wcześnie, pierwsze wnioski mają już producenci i dystrybutorzy zrzeszeni w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Klątwa „jabola”

czwartek, 02 sierpień 2018 10:17
Polskie napoje winiarskie powoli wychodzą z cienia. Dzięki zmianom w strukturze spożycia napojów alkoholowych w Polsce, już nie tylko piwo i wódka, ale i wina oraz inne napoje winiarskie na dobre zagościły na naszych stołach. Jednak zgodnie z dobrze znanym powiedzeniem „cudze chwalicie, swego nie znacie” – rodzime wina owocowe i inne fermentowane napoje winiarskie nie cieszą się w oczach rodaków należytym prestiżem i uznaniem. W dalszym ciągu pokutuje przekonanie, że dobre, jakościowe wino jest winem gronowym, a importowane piwo o smaku jabłka jest na pewno smaczniejsze niż polski cydr.

Potrzebna wspólna definicja wina owocowego

poniedziałek, 23 lipiec 2018 11:23
Polska to jeden z głównych producentów win owocowych w Europie. I – w opinii Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa – to właśnie my powinniśmy zawalczyć o jednolitą, europejską definicję tego trunku. O podjęcie inicjatywy w tej sprawie ZP PRW zwrócił się już do Ministerstwa Finansów.

Noc Muzeów w winiarni Jantoń

piątek, 11 maj 2018 12:32
Czas: 19 maja, godzina 18.00. Miejsce: Firma Jantoń w Dobroniu. Cel: zgłębienie tajników produkcji winiarskiej. Program: wycieczka po zakładzie produkcyjnym, gdzie będzie można zapoznać się z technologią produkcji wina na skalę przemysłową, a także prezentacja tradycyjnej metody produkcji cydru musującego metodą „szampańską”. Tak będzie wyglądała Noc Muzeów w firmie Jantoń. Pierwsza w historii!

Dobre wino - fakty i mity

czwartek, 12 kwiecień 2018 07:42
Co to znaczy „dobre wino”? Czy „dobre wino” musi być drogie? Czy coraz bardziej popularne nakrętki oznaczają gorsze jakościowo trunki? W końcu, czy wina butelkowane w Polsce to alkohol gorszej jakości? I co z nie cieszącą się dobrą sławą siarką? Fakty potwierdzają, a z mitami dotyczącymi napojów winiarskich rozprawiają się eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

EKO trend w branży winiarskiej

środa, 28 luty 2018 11:46
Trendy „eko” i „bio” zataczają coraz szersze kręgi. Ekologiczne chusteczki dla niemowląt, samochody czy organiczna bawełna, z której szyje się ubrania do sieciówek, to tylko niektóre przykłady jak wielka jest skala tego zjawiska. Moda nie ominęła również branży winiarskiej. Z danych za rok 2017 wynika, że ekologiczne wina gronowe nie są jeszcze produkowane w Polsce. Na rynku dostępne są natomiast polskie wina owocowe i cydr bio. Wraz z ZP PRW przyglądamy się nieco bliżej temu zjawisku.

ZP PRW podsumowuje 2017 rok

wtorek, 06 luty 2018 13:49
Początek Nowego Roku skłania do bilansów i zestawień. Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, wraz z kilkoma swoimi firmami członkowskimi, cofnął się do minionych miesięcy i pokusił się o podsumowanie 2017 r. Co się w branży udało a co okazało się porażką? Pod jakim kątem był to rok przełomowy? Na te i inne pytanie odpowiadają ZP PRW, Jantoń oraz Henkell Polska & Co.

Branża winiarska z nadzieją wita rok 2018

wtorek, 16 styczeń 2018 11:14
Nowy Rok napawa nadzieją, skłania do snucia planów i wytyczania celów. W branży winiarskiej ogromne nadzieje pokładane są w pracach niedawno powołanego Zespołu ds. Rozwoju Sektora Winiarskiego w Polsce oraz obietnicy premiera Mateusza Morawieckiego odnośnie likwidacji podatku akcyzowego na cydr. Jak duże ma to znaczenie dla branży winiarskiej? Na co jeszcze liczy branża i przed jakimi wyzwaniami stoi? Na te i inne pytania odpowiadają członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Polacy nie gęsi i swój grzaniec mają!

poniedziałek, 04 grudzień 2017 11:53
Grzaniec, glühwein, glögg - okres jesienno-zimowy, a w szczególności okołoświąteczny, to bez wątpienia czas alkoholi grzanych. Przyjemnie ciepłe i rozgrzewające - ratują przemarznięty organizm, zapobiegają przeziębieniom i dodają uroku wieczorom w domowym zaciszu. Nie dziwi więc, że wina i miody pitne w wersji grzańców z roku na rok cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa zwraca przy tym uwagę na ważne branżowe przejęcie. Firma Jantoń stała się właścicielem największej marki na rynku - Grzańca Galicyjskiego. Przyjrzyjmy się zatem nieco bliżej polskiemu rynkowi win grzanych.

Bartex Dom Wina Henkel Jantoń lemag Mazurskie miody Martini Warwin ardagh