Minister Rolnictwa, w odpowiedzi na wniosek ZP PRW, wydał zgodę na wzbogacanie wina przez polskich winiarzy.
Wystąpiliśmy w tej sprawie w reakcji na informacje napływające do członków naszej organizacji. W tym roku pogoda nie była dla rodzimych winiarzy zbyt łaskawa – wegetacja rozpoczęła się z opóźnieniem, winogrona nie miały dogodnych warunków, by w pełni dojrzeć. Dla wielu producentów wzbogacanie wina będzie więc niezbędną praktyką enologiczną.
Minister zezwolił na zwiększanie maksymalnie o 3% naturalnej objętościowej zawartość alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina, uzyskanego z odmian winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i klasyfikowanych zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/20132), które zostały zebrane w 2021 r.
Zezwolenie Ministra Rolnictwa – pobierz dokument