Aktualności

Dowiedz się, co u nas słychać.
29.05.2018

Udany debiut firmy Jantoń podczas „Nocy Muzeów”

19 maja 2018 roku, fabryka firmy Jantoń w Dobroniu po raz pierwszy wzięła udział w europejskiej akcji „Noc Muzeów”. Zwiedzanie fabryki oraz prezentacja innowacyjnych technologii połączone z degustacją miejscowych trunków, przybliżyły uczestnikom produkty firmy oraz proces produkcji.

Firma Jantoń, członek Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, jeden z największych na polskim rynku producentów i dystrybutorów win i wyrobów winiarskich dołączył do tegorocznej edycji Nocy Muzeów. Wydarzenie, mające za zadanie promowanie polskiej kultury i tradycji, organizowane jest w Polsce już po raz piętnasty, ale dopiero pierwszy raz zawitało do Dobronia.

Podczas zwiedzania, jako pierwsza zaprezentowana została winiarnia, w której odwiedzający mogli dowiedzieć się czym są fermentacja, kupażowanie, leżakowanie czy filtracja, a także zobaczyć jak przebiegają poszczególne procesy. Odwiedzającym towarzyszyły objaśnienia pracowników fabryki, którzy dokładnie opisywali kolejne etapy. Dużym zainteresowaniem cieszyła się również eksperymentalna produkcja cydru metodą szampańską, wykorzystywaną dotąd w produkcji musujących win gronowych.

Zainteresowanie akcją przerosło nasze wszelkie oczekiwania, dlatego podjęliśmy decyzję o zaproszeniu do naszej fabryki nie 50, jak początkowo zakładaliśmy, a 100 osób. Liczba chętnych i ciągle napływające pozytywne opinie zachęcają nas do wzięcia udziału w „Nocy Muzeów” także w przyszłym roku  – mówi Jakub Nowak, Prezes Zarządu spółki Jantoń. – Wierzymy, że zaprezentowaliśmy się jako nowoczesna fabryka, a także pokazaliśmy okolicznym mieszkańcom ogromną skalę naszej działalności.

Kluczowym punktem była degustacja wyrobów pobieranych bezpośrednio z ogromnych zbiorników. Uczestnicy mogli posmakować Cydru Dobrońskiego, Grzańca Galicyjskiego oraz Barmańskiej Mango. Dla niektórych był to pierwszy kontakt z produktami firmy Jantoń, inni rozpoznawali znajome smaki.

Goście odwiedzili również linię rozlewniczą podczas pracy, gdzie dowiedzieli się jak wyglądają procesy rozlewu i konfekcjonowania wyrobów. Na zakończenie zwiedzania każdy uczestnik otrzymał drobny upominek.

Wróć do aktualności

© 2020 Polska Rada Winiarstwa. Wszelkie prawa zastrzeżone