Aktualności

Dowiedz się, co u nas słychać.
14.03.2018

Wartość odżywcza i składniki napojów alkoholowych – propozycja samoregulacji sektora

W marcu 2017 r. Komisja dla Parlamentu Europejskiego i Rady opublikowała sprawozdanie, w którym zobowiązała sektor napojów alkoholowych do przedstawienia wspólnie opracowanego projektu na temat obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej napojów alkoholowych. 12 marca br. w Brukseli stowarzyszenia reprezentujące sektor alkoholowy spotkały się z  komisarzem  Vytenisem Andriukaitisem  i przedstawicielami  Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Komisji Europejskiej i przekazały swoje propozycje.

Uczestniczyliśmy w tych pracach w ramach AICV – Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Win Owocowych i Cydrów. Powstały projekt jest owocem kilkumiesięcznej pracy zespołu roboczego, w którego skład weszli przedstawiciele organizacji zrzeszających producentów wina, wyrobów spirytusowych, piwa oraz sektor napojów fermentowanych.

Jego kluczowym elementem jest kompleksowe zwiększenie wiedzy konsumentów na temat napojów alkoholowych. Mowa tutaj o składzie, wartości odżywczej i kaloryczności. Dane te, zgodnie z przedstawioną propozycją, będą przekazywane konsumentom na etykietach lub za pomocą łatwodostępnych, nowoczesnych środków przekazu.

Dodatkowo każdy z sektorów opracował niezależnie swój załącznik, opisujący specyfikę procesów technologicznych poszczególnych napojów alkoholowych.

Kolejnym krokiem będzie ocena szczegółów projektu przez służby Komisji Europejskiej.

Czekamy na ich opinię.

Wróć do aktualności

© 2020 Polska Rada Winiarstwa. Wszelkie prawa zastrzeżone