W ostatnich dniach opublikowane zostało rozporządzenie, które zmienia wymagania dotyczące win aromatyzowanych, określone w „Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina”.
Z satysfakcją informujemy, że wśród przyjętych zapisów wprowadzono zmianę, o którą wnioskowała nasza organizacja. Do grupy nazw handlowych dodano nową kategorię – wino ziołowe.
Zdefiniowano ją w następujący sposób:
Jest to aromatyzowany napój na bazie wina:
a) który jest otrzymywany z wina, i w którym produkty sektora wina stanowią co najmniej 85 % całkowitej objętości,
b) który poddano aromatyzacji wyłącznie preparatami aromatycznymi uzyskiwanymi z ziół lub przypraw korzennych,
c) który nie został zabarwiony,
d) który ma rzeczywistą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 7 % obj.”.
To dobra informacja dla producentów tego typu napojów. Teraz będą mogli stosować nazwy adekwatne do ich specyfiki i zrozumiałe dla konsumentów.