Michał Flis, zwycięzca II Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs, które w czerwcu br. odbyły się pod patronatem ZP PRW, poza podium w światowym finale w Portugalii. – Tegoroczny konkurs miał bardzo wysoki poziom, a różnice w punktacji między zawodnikami były minimalne – relacjonuje Paweł Gąsiorek, Prezes Domu Wina, członek zarządu Échanson Chaîne des Rôtisseurs w Polsce.
Zmagania krajowe
To był bardzo nietypowy konkurs, bo skierowany do osób w wieku 21-28 lat, czyli dopiero zaczynających swoją karierę w gastronomii. Nie trzeba było mieć bogatego doświadczenia czy należeć do branżowego stowarzyszenia. Liczyła się motywacja i znajomość języka angielskiego. Kandydatami mogli być młodzi kelnerzy, barmani, osoby, które wiążą swoją przyszłość z gastronomią i którym zależy na zdobyciu atrakcyjnego zawodu, jakim jest bycie sommelierem.
Krajowy finał konkursu odbył 17 czerwca 2024 r. w Hotelu Dwór Sieraków koło Krakowa. W zawodach wzięło udział 11 osób z całej Polski.
Najlepszym okazał się 26-letni Michał Flis – head sommelier z Restauracji Rozbrat 20 w Warszawie. To on otrzymał tytuł Mistrza Polski i tym samym reprezentował nasz kraju w światowym finale, który odbył się 16 października br. na 13. piętrze 5-gwiadkowego Altis Grand Hotel w centrum Lizbony.
Finał nie dla Polaka
Mimo starań, Polak do finału nie przeszedł. Ale – jak mówi – oprócz współzawodnictwa, była to świetna okazja do poznania osób z branży z całego świata, zawiązania nowych znajomości i wymiany doświadczeń. A to jest bezcenne.
– Uważam, że sam finał był dosyć trudny, szczególnie część teoretyczna, czyli test – relacjonuje Michał Flis. – Dodatkowo poziom w tym roku był niesłychanie wysoki, ponieważ konkurenci dysponowali bardzo zbliżonym poziomem wiedzy. Zadania polegały, oprócz wspomnianego egzaminu teoretycznego, na wykonaniu zadań związanych z serwisem wina, jak na przykład serwis małej butelki wina białego, czy dekantacja. Dodatkowo trzeba było też dokonać identyfikacji win, które pochodziły praktycznie z całego świata – mówi Polak.
Razem z naszym reprezentantem, jako przedstawiciel Échanson Chaîne des Rôtisseurs Polska, do Portugalii pojechał Paweł Gąsiorek, Prezes Domu Wina. Konkursowym zmaganiom przyglądał się bardzo uważnie.
– Tegoroczny konkurs rzeczywiście miał bardzo wysoki poziom, a różnice w punktacji między zawodnikami były minimalne, o czym dowiedziałem się nieoficjalnie – mówi Paweł Gąsiorek. – Michał Flis dzielnie walczył i poziomem dorównywał najlepszym młodym sommelierom z 13 pozostałych krajów. Wyróżniał się tym, że należał do najprzystojniejszych zawodników! I chociaż w tym roku reprezentant Polski nie powtórzył zeszłorocznego sukcesu Łukasza Górskiego z Lubliany, już sam fakt udziału Michała Flisa w wyrównanej walce jest budujący i daje pozytywny przykład innym młodym ludziom startującym w tym zawodzie.
Cel? Kształcenie ekspertów
Tegoroczna edycja konkursu odbyła się pod patronatem Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. To największa w kraju organizacja skupiająca podmioty branży winiarskiej.
– To dla nas wielka radość móc choć trochę pomóc w kształceniu kolejnych pokoleń osób zakochanych w winie – podsumowuje Magdalena Zielińska, Prezes ZP PRW. – A wino to przecież piękna opowieść i niekończąca się przygoda. To oni – sommelierzy – są jego najwspanialszymi ambasadorami!
– Ogromnie cieszę się z patronatu ZP PRW, bo edukacja młodzieży jest najlepszą inwestycją w rozwój branży winiarskiej, a przy tym służy integracji naszego środowiska i pomaga realizować cele społeczne. Szykujmy się już na przyszły rok! – dodaje z kolei Paweł Gąsiorek.
Instytucją gwarantującą najwyższy prestiż i jakość konkursu jest jej główny organizator – założone w roku 1950 w Paryżu międzynarodowe stowarzyszenie gastronomiczne – Chaîne des Rôtisseurs, zrzeszające prawie 21 tys. członków, obecne w 75 krajach. Do organizacji należą hotelarze, restauratorzy, szefowie kuchni, publicyści, managerowie, sommelierzy oraz miłośnicy kultury kulinarnej z całego świata. Stowarzyszenie bazuje na historycznej tradycji Francuskiego Królewskiego Cechu Kucharzy powstałego w roku 1248, za czasów króla Ludwika IX.
Jednym z celów organizacji jest zapewnienie pomocy, zachęty i wsparcia młodym profesjonalistom, którzy mają potencjał, aby stać się zawodowymi sommelierami.
Uczestnicy konkursu Chaîne des Rôtisseurs 2024:
Margaux Balemans (Belgium)
Maxwell George Brayer (Canada)
Natalie Hayashi (Finland)
Mirco Liesk (Germany) – 2. miejsce
Yancheng Liu (Great Britain) – 3. miejsce
Asaf Arbiv (Israel)
Seung Joo Lee (Korea)
Jose Abraham Trevino De Leon (Mexico)
Yohana Habte Haile (Norway)
Michał Sławomir Flis (Poland)
Jose Marta (Portugal)
Albert Wendesten (Sweden) – 1. miejsce
Samuel Neely (United States of America)