Wina i napoje winiarskie to istotny element naszej cywilizacji i ważna część kultury. Uznawane są za najszlachetniejsze z alkoholi, co wynika zarówno z wyrafinowanego sposobu ich konsumpcji, jak i modelu, którego cechą jest umiarkowanie w spożyciu. Mogą stanowić część zrównoważonej diety, jeśli są spożywane w sposób odpowiedzialny.
Trzeba pamiętać jednak, że konsumpcja alkoholu w sposób określany jako „szkodliwy” lub „ryzykowny” pociąga za sobą szereg negatywnych konsekwencji, zarówno dla pijących, jak i ich otoczenia. Co więcej, niektórzy bezwzględnie powinni unikać alkoholu.
Stanowisko Członków Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa jest jednoznaczne. Spożywania alkoholu, w tym wina, powinny kategorycznie unikać 3 grupy osób:
– kobiety w ciąży
– kierowcy
– osoby małoletnie
Magdalena Zielińska
Prezes Zarządu
Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa