Aktualności

Dowiedz się, co u nas słychać.
03.01.2022

Zmiany stawek podatku akcyzowego



Od 1 stycznia br. wzrosła akcyza na napoje alkoholowe. Dla wyrobów winiarskich nowe stawki  wyglądają następująco:

  • Wino i wyroby fermentowane – 191 zł/hl
  • Wyroby pośrednie –  385 zł/ hl

Z podwyżki wyłączono cydr i perry o zawartości alkoholu do 5 % obj, co oznacza, że podatek za nie wynosi  97 zł/hl.

Zgodnie z zapisami w ustawie o podatku akcyzowym, będą następne zmiany podatku, zaplanowane na kolejne lata. Co roku, aż do roku 2027, akcyza wzrośnie o 5%.


Jest jednak dobra informacja dotycząca win, napojów fermentowanych i wyrobów pośrednich wytwarzanych przez małych producentów: wprowadzone zostały preferencyjne stawki wynoszące 50% stawki standardowej.

Mały producent wina lub wyrobów fermentowanych może wytwarzać do 1000 hl tych napojów rocznie, natomiast  mały producent wyrobów pośrednich  – do 250 hl. Musi być prawnie i ekonomicznie niezależny oraz uzyskać odpowiedni certyfikat, którego wzór określono w rozporządzeniu Komisji Europejskiej. W przypadku importu, należy przedstawić dokument zawierający takie same dane, jakich  wymaga się dla certyfikatu obowiązującego wewnątrz Unii Europejskiej. Szczegółowe warunki jakościowe dla wyrobów, które zostaną objęte preferencyjnymi stawkami, określono w ustawie z dnia 9 grudnia 2021 r. o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw.



Wróć do aktualności

© 2020 Polska Rada Winiarstwa. Wszelkie prawa zastrzeżone