Od 1 stycznia br. wzrosła akcyza na napoje alkoholowe. Dla wyrobów winiarskich nowe stawki wyglądają następująco:
Z podwyżki wyłączono cydr i perry o zawartości alkoholu do 5 % obj, co oznacza, że podatek za nie wynosi 97 zł/hl.
Zgodnie z zapisami w ustawie o podatku akcyzowym, będą następne zmiany podatku, zaplanowane na kolejne lata. Co roku, aż do roku 2027, akcyza wzrośnie o 5%.
Jest jednak dobra informacja dotycząca win, napojów fermentowanych i wyrobów pośrednich wytwarzanych przez małych producentów: wprowadzone zostały preferencyjne stawki wynoszące 50% stawki standardowej.
Mały producent wina lub wyrobów fermentowanych może wytwarzać do 1000 hl tych napojów rocznie, natomiast mały producent wyrobów pośrednich – do 250 hl. Musi być prawnie i ekonomicznie niezależny oraz uzyskać odpowiedni certyfikat, którego wzór określono w rozporządzeniu Komisji Europejskiej. W przypadku importu, należy przedstawić dokument zawierający takie same dane, jakich wymaga się dla certyfikatu obowiązującego wewnątrz Unii Europejskiej. Szczegółowe warunki jakościowe dla wyrobów, które zostaną objęte preferencyjnymi stawkami, określono w ustawie z dnia 9 grudnia 2021 r. o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw.