W związku z rozpowszechnianiem się błędnych informacji o obowiązku deklarowania składników i wartości odżywczej na etykietach, śpieszymy z wyjaśnieniem.
Z dniem 8 grudnia 2023 r. weszły w życie nowe przypisy rozszerzające obowiązkowe dane szczegółowe niektórych wyrobów winiarskich o wartość odżywczą i wykaz składników. Oznacza to konieczność umieszczania odpowiednich, dodatkowych informacji na etykietach, przy czym część z nich może zostać przekazana za pomocą środków elektronicznych (np. kodu QR).
Nowe wymagania dotyczą produktów sektora wina zdefiniowanych w rozporządzeniu 1308/2013 oraz aromatyzowanych produktów sektora określonych w rozporządzeniu 251/2014. Nie zostały one nałożone na inne napoje alkoholowe, co oznacza, że nie obejmują fermentowanych napojów winiarskich zdefiniowanych w art. 5 ust. 1 ustawy o wyrobach winiarskich.
Opinie mówiące o włączeniu win owocowych, miodów pitnych czy cydrów do grupy wyrobów, na etykietach których należy umieszczać informacje o wartości odżywczej oraz listę składników, nie mają zatem podstaw prawnych.