Aktualności

Dowiedz się, co u nas słychać.
28.01.2025

NoLo – potrzeba zmian w ustawie winiarskiej

NoLo to trend, którego nie da się już nie zauważyć. Wystarczy rozejrzeć się po sklepowych półkach – oferta produktów 0% jest coraz większa, mało tego – w wielu miejscach powstają całe bezalkoholowe strefy.

Przepisy dotyczące wyrobów gronowych w wersjach bezalkoholowych i niskoalkoholowych zostały już dawno uregulowane.Teraz czas na inne kategorie. Polscy producenci fermentowanych napojów winiarskich, np. cydrów, win owocowych i miodów pitnych, wciąż nie mają możliwościoferowania opcji bezalkoholowych i – w niektórych przypadkach – niskoalkoholowych właśnie z powodu braku odpowiednich przepisów. ZP PRW wnioskuje zatem do Ministerstwa Rolnictwa o nowelizację ustawy o wyrobach winiarskich. Konieczna jest istotna zmiana tego aktu prawnego. Postulujemy przede wszystkim o obniżenie dolnych limitów zawartości alkoholu dla niektórych kategorii, modyfikację definicji oraz określenie dopuszczalnych metod dealkoholizacji.

Aby dowiedzieć się więcej o trendzie NoLo, jego wpływie na zmiany na rynku oraz odzwierciedleniu w danych sprzedażowych, zapraszamy do lektury naszej najnowszej informacji prasowej pt. „Cydry, wina owocowe i miody pitne też chcą być 0%”, opublikowanej w zakładce „Media”.

Wróć do aktualności

© 2020 Polska Rada Winiarstwa. Wszelkie prawa zastrzeżone