Aktualności

Dowiedz się, co u nas słychać.
04.03.2024

ZP PRW ponownie z wnioskiem o zerową akcyzę na cydry i perry

ZP PRW zwrócił się do Ministra Finansów Andrzeja Domańskiego z wnioskiem o wprowadzenie zerowej stawki akcyzy na cydr i perry o zawartości alkoholu do 5%. 

To ważna sprawa dla polskiego winiarstwa i sadownictwa. Wynikiem rozwoju  produkcji cydru  byłoby zwielokrotnienie odbioru polskich jabłek, a tym samym, zredukowaniu uległby problem ich nadprodukcji. Uszczuplenie wpływów do Skarbu Państwa z tytułu akcyzy będzie naprawdę symboliczne, a spodziewany w efekcie zysk gospodarczy bardzo istotny, i  to w tym obszarze, który aktualnie potrzebuje dużego wsparcia, czyli w rolnictwie.

Dzisiaj cydrowi niezwykle trudno się przebić na rynku. Przepisy prawne faworyzujące piwo, promują potężną konkurencję ze strony browarów, więc krajowy rynek jest dosłownie „zalany” produktami cydropodobnymi. Cydry niewątpliwie mają potencjał. Już teraz radzą sobie na rynku znacznie lepiej niż zdecydowana większość napojów alkoholowych. Ich lekki, owocowy charakter odpowiada aktualnym trendom konsumenckim.

 Zerowa stawka akcyzy była obiecywana producentom nie raz. Liczymy na to, że teraz sprawa  zostanie sfinalizowana.

Zapraszamy do naszej informacji prasowej pt. „Zerowa akcyza na cydr ratunkiem dla polskich rolników” w  zakładce „Media”.

Wróć do aktualności

© 2020 Polska Rada Winiarstwa. Wszelkie prawa zastrzeżone